MŪSDIENU VIRTUVE
Virtuve ir mājas sirds – telpa, kurā pulcējas paši tuvākie, vieta, kur ris vissirsnīgākās sarunas un dzimst mājīgums. Ēdiena gatavošana var būt gan dziļi personīgs process, gan glabāt sevī veselas tautas tradīcijas, kultūru un identitāti. Ir teiciens “tu esi tas, ko tu ēd”, bet tikpat raksturojoši ir arī cilvēku gatavošanas paradumi un līdz ar to – arī virtuve.
Pagātnē cilvēki paredzēja, ka nākotnē virtuves izzudīs un visi pārtiksim no efektīvākām barības vielām, kas iepakotas parocīgā tūbiņā vai varbūt mūsu maltīti mums pagatavos virtuves robots.
Par laimi vai nelaimi cilvēkiem joprojām patīk gatavot, un, pieaugot rūpēm par savu veselību un labklājību, rodas arī jaunas tradīcijas un paradumi, padarot mūsu darbošanos virtuvē ļoti daudzveidīgu. Tāpēc rodas jautājums, kāpēc tik daudzas virtuves izskatās vienādas, ja mēs gatavojam tik atšķirīgi?
Šķiet, savu artavu tajā atstājis arī divdesmito gadu Frankfurtes virtuves koncepts, kas virtuvi no multifunkcionālas ģimenes telpas pārvērta par kompaktu “mašīnu gatavošanai”. Pēckara izpostītajās pilsētās un mājokļu trūkumā šī “virtuves vienība”, protams, deva iespēju tikt pie personīgas telpas gatavošanai, taču laiks iet uz priekšu un mainīties vajadzētu arī mūsu virtuvēm.
PATS SEV ŠEFPAVĀRS
20. gadsimta astoņdesmitajos gados skatījums uz virtuvēm mainījās -“virtuves vienība” pārāk ilgi bija pārvērtusi ēdiena gatavošanu darbā, pienāca laiks pārvērst to mākslā! 1988. gadā arhitekts un dizainers Antonio Čiterio nolēma pacelt virtuves latiņu, kopā ar Arclinea radot pirmo profesionālo virtuvi mājai. Lai nodrošinātu maksimālu funkcionalitāti, šim konceptam par paraugu ņemtas restorānu virtuves. Platās gatavošanas virsmas ar dubultajām izlietnēm ļauj ērti strādāt gan vienam, gan vairākiem cilvēkiem. Tērauda izturība dod iespēju brīvi darboties un koncentrēties gatavošanas procesam, neuztraucoties par izlijušu eļļu vai karstu kastroli. Tas viss radīts, lai ļautu sasniegt maksimālu maltītes kvalitāti.
DALĪŠANĀS PRIEKS
Mēs negatavojam ēdienu, tikai lai pabarotu savu ķermeni. Ēst gatavošanas prieks rodas daloties – gan ar ēdienu, gan tā radīšanas procesu. Virtuve ir lieliska vieta, lai silti uzņemtu ciemiņus. Tam ideāli piemērota liela virtuves sala ar bāru – ciemiņi var nobaudīt ne vien mājās gatavotu ēdienu, bet piedalīties tā tapšanā. Aizveramā virtuves sienas sistēma dod iespēju paslēpt tobrīd nevajadzīgo tehniku, ļaujot saglabāt lakonisku telpas arhitektūru.
ĢIMENES TRADĪCIJAS
Katrs zina, ka viņa mamma gatavo vislabāk! Tradicionāli ēdiena gatavošana vienmēr saistījusies ar zināmu noslēpumainību – īpašas receptes ar gatavotājam vien zināmu slepeno sastāvdaļu tiek nodotas no paaudzes paaudzē. Apvienojot noslēgtu un atvērtu konceptu, šo tradīciju iespējams pārnest arī virtuves arhitektūrā. Noslēgtais virtuves apjoms ļauj koncentrēties ēdiena gatavošanai, bet sala aicina iesaistīties arī pārējo ģimeni un sanākt kopā gardai maltītei pie saimes galda.
MAZ VIETAS, DAUDZ FUNKCIJU
Pieaugot iedzīvotāju skaitam pilsētās, pieejamā dzīvojamā platība samazinās – tas liek dzīvokļiem sarukt, taču tas nenozīmē, ka zūd mūsu vēlme gatavot sev un saviem viesiem. Pat paredzot vien nelielu zonu, iespējams iekārtot pilnībā funkcionālu virtuvi. Virtuves skapis ļauj saglabāt telpas arhitektūru un elastību, to noslēdzot, kad netiek gatavots. Plānojot mazu virtuvi, īpaša uzmanība jāpievērš funkcionalitātei – katrai detaļai jābūt pārdomātai!